Türkiye’de Kent Bilgi Sistem Standartlarının geliştirilmesi projesi (TRKBİSS) TÜRKSAT-İTÜ işbirliği ile tamamlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğüne teslim edildi. CBS Genel Müdürlüğü ve proje paydaşlarının değerlendirmesine göre analiz ve tasarım çalışmaları kabul edilerek genel müdürlük sayfasında yayınlanmıştır. Bu standartlar uygulamalarla test edilerek yaklaşık 3000 belediyede kullanılabilecek yapıda geliştirilecektir.
CBS Genel Müdürlüğü KBS sayfası için tıklayınız.
Türkiye’de Kent Bilgi Sistemleri (KBS) ile ilgili yerel yönetim uygulamalarında kullanılacak standart yapının olmaması, sistemlerin birlikte çalışamaması ve ortak tecrübenin oluşmamasından dolayı kaynak israfı gibi problemlerle karşılaşılmaktadır. Bu nedenle kullanılan coğrafi verilerin birlikte çalışabilirliğinin sağlanması gerekmektedir.
Proje Amacı; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın CBS konusundaki görevine dayalı olarak ülke genelinde yerel idareleri kapsayacak biçimde KBS uygulamalarının veri standart ilke ve esaslarına uygun olarak gerçekleşmesini sağlamak amacıyla ülke düzeyinde KBS coğrafi veri standartlarının belirlenmesidir.
Proje kapsamı; ANALİZ ve TASARIM aşamalarından oluşur. Aşağıdaki şekildeki gibi ANALİZ aşamasındaki dört iş paketinde; Mevzuat Analizi, Kurumsal Analizler, Veri/Kullanıcı Gereksinimi Analizi ve Uluslararası Standartların Analizi yapılmıştır. TASARIM aşamasındaki beş iş paketinde; Kavramsal Veri Modeli Tasarımı, Mekansal Veri Standartlarının Belirlenmesi, KBS Veri Değişim Formatının Geliştirilmesi Raporlama/Yaygınlaştırma Faaliyetleri ile İdari ve Mali Modellemenin Yapılması ve Taslak Mevzuatın Hazırlanması işleri yapılmıştır. Projenin katılımcı bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacı ile proje kapsamında pilot amaçlı veri/bilgi kullanımı, analizin gerçekleştirimi ve kabulünde değerlendiren PAYDAŞLAR;
Konya Özel İdaresi, Denizli Özel İdaresi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Konya Büyükşehir Belediyesi, Denizli Belediyesi, Maraş Belediyesi, Fatih Belediyesi, Pendik Belediyesi, Alanya Belediyesi, Etimesgut Belediyesi, İstanbul Su Kanalizasyon İdaresi ve İstanbul Gaz Dağıtım Anonim Şirketi olarak belirlenmiştir.
Ayrıca İçişleri Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, İller Bankası AŞ ve Türkiye Belediyeler Birliği’nden temsilcilerinin de katılımıyla yapılacak olan Proje İzleme ve Değerlendirme Toplantıları düzenlenmiştir.
Ayrıca ülke düzeyindeki tüm yerel idarelerin temsili ile düzenlenecek bir çalıştay kapsamında proje çıktılarının daha geniş bir katılım ile değerlendirilmesi hedeflenmiştir.