Nüfus artışı ve büyüyen kentlerde, ulaşım hizmetlerinin bütünleşik yönetiminde birçok teknolojinin birlikte çalışabilirliğini sağlayacak Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) nin geliştirilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. T.C. Hükümeti 2014 programında da enerji verimliliği için, ulaşılabilirliği artırmak için ve yaşanabilir kentler için AUS geliştirilmesinin önemi vurgulanmıştır.
26-28 Mayıs 2014 tarihlerinde Grand Cevahir Hotel, İstanbul’da gerçekleştirilen 1. Karayolu Akıllı Ulaşım Sistemleri (KAUS) konferansında, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) tekniklerini kullanarak veritabanında trafik sensör verilerinin zamansal analizine yönelik örnek uygulamalar geliştirilmiştir.
1. KAUS Kongresi programı için tıklayınız.
TRAFİK ÖLÇME SENSÖRÜ VERİLERİNİN ZAMANSAL ANALİZİ
Engin ERKAN ve Arif Çağdaş AYDINOĞLU
ÖZET
Akıllı Ulaşım Sistemleri uygulamalarında, sensör algılayıcıların gerçek zamanlı ürettiği veriler kullanılarak birçok tematik uygulama alanında karar destek sağlanabilmektedir. Uzaktan trafik mikrodalga sensörü anlamına gelen RTMS, trafik algılama ve ölçmesi için özel tasarlanmış detektörlerdir. Sensörlerden gerçek zamanlı trafik bilgisi alınabilmektedir. Ancak bu verilerin zamana bağlı yönetimi, kontrolü ve raporlanması karar vericiler için önem taşımaktadır. Bu amaçla, Coğrafi Bilgi Teknolojileri ile zamansal veri yönetimi ve trafik yoğunluğunun izlenmesi konusunda çalışmalar yapılmıştır. İstanbul ili örneğiyle RTMS sensörlerinden gelen ham veri, istenen zaman dilimine göre otomatik süzülerek coğrafi/konumsal veritabanı ile entegre edilmiştir. Sonuç olarak veritabanında istediğimiz zaman sorgusuna göre ulaşım planlamayı destekleyen raporlama ve çıktılar üretilebilmektedir.
Bildiri tam metni için Aydinoglu-2.karayolu