YÖK tarafından uygulanan ve “Geleceğin Türkiye’si için Güçlü Nesiller Yetiştirme Projesi” olarak ifade edilen YÖK 100/2000 doktora burs programı kapsamında, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) yüzün üzerinde doktora öğrencisi yetiştiriyor.
Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) başlattığı, ülkemizdeki doktora eğitimine yeni bir vizyon kazandıran “Geleceğin Türkiye’si için Güçlü Nesiller Yetiştirme Projesi” olan YÖK 100/2000 projesine, araştırma üniversitesi vizyonuyla GTÜ’nün büyük katkısı devam ediyor. Ülkemizin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olma hedefi doğrultusunda, doktoralı insan kaynağına olan ihtiyacın karşılanması, nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan unsurunu desteklenmesi önem arz etmektedir.2016-2017 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılında ilk çağrıya çıkılarak başlatılan ve Türkiye’nin küresel rekabeti açısından gelecek 10 yılda ihtiyaç duyulacak 100 öncelikli alanda 2000 doktora öğrencisine burs vermeyi hedefleyen bu programda, öncelikli araştırma alanlarında doktora öğrencilerine burs verilmektedir.
EN ÇOK ALANDA DOKTORA BURSU
Rektör Prof. Dr. Muhammed Hasan ASLAN konu ile ilgili yaptığı açıklamada; öncelikli alanlar ve geleceğin meslekleri üzerinde yoğunlaşan, proje odaklı ve disiplinler arası çalışmalarda etkin bir performans sergileyen GTÜ’nün en çok alanda doktora bursu veren üniversiteler arasında yer aldığını belirtti. Proje ve teşvik olanakları ile doktora programlarının cazip hale getirmek ve başarılı öğrencilerin katılımını sağlamanın enstitülere biçilen öncelikli görevler arasında olduğunu ifade etti. Aslan, bursiyer öğrenci sayısının önemli bir bileşen olduğunu ve özellikle doktora bursiyer olanağının artırılmakta olduğunu sözlerine ekledi.
Rektör Yrd. ve FBE Müdürü Prof. Dr. Arif Çağdaş AYDINOĞLU verdiği istatistiklerde; GTÜ’de Fen Bilimleri Enstitüsü’nün (FBE) en çok öğrenciye burs vermeye hak kazanan enstitüler arasında olduğunu belirtti. GTÜ’ de bu kapsamda 2017-2018 güz döneminden başlayan iki yıllık süreçte, 133 doktora öğrencisi burs almaya başlamış, 2018-2019 bahar dönemi itibariyle de 99 doktora öğrencisi burs almaktadır. %22 doktora öğrencisinin TÜBİTAK ve YÖK doktora programı kapsamında bursiyer olduğunu söyledi. Sadece YÖK Doktora bursu kapsamında, Temel Bilimlerde öğretim üyesi başına 1’in üzeri doktora bursiyeri olmak üzere tüm üniversitede öğretim üyesi başına yaklaşık 0.5 doktora bursiyeri olduğunu ifade etti.
ALANLAR ŞÖYLE:
Bu kapsamda, FBE Fizik ve Nanoteknoloji Enstitüsü Nanoteknoloji doktora programlarında “Mikro ve Nanoteknoloji”, “Sensör Teknolojileri” alanlarında; FBE Moleküler Biyoloji ve Genetik doktora programında “Moleküler Onkoloji”, “Moleküler Biyoloji ve Genetik”, “Sürdürülebilir Etkin Tarım” ve “Gıda Biyoteknolojisi” alanlarında; Biyoteknoloji Enstitüsü Biyoteknoloji doktora programında “Biyoteknoloji” alanında; FBE Kimya doktora programında “Enerji Depolama ve Enerji Malzemeleri” ve “Yenilebilir Enerji ve Enerji Depolama” alanlarında, . FBE Çevre, İnşaat ve Harita Mühendisliği doktora programlarında “Sürdürülebilir ve Akıllı Kentler” alanında, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği doktora programında “Akıllı Malzemeler” ve “Hidrojen ve Yakıt Pilleri” alanlarında ve Bilgisayar Mühendisliği doktora programında “Robotik, Yapay Zeka ve Maline Öğrenmesi” alanında doktora öğrencileri yetiştirilmektedir.