Gebze Teknik Üniversitesi’nin lisansüstü programlarını, akademisyenlere, öğrencilere, sanayi, özel sektör ve kamu kurum temsilcilerine tanıtmak amacı ile yapılan “ Lisansüstü Araştırmalar Sempozyumu ve Tanıtım Günleri 2018” etkinliği gerçekleştirildi.
Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü (FBE) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve geleneksel olarak her bahar yarıyılının sonunda yapılan “Lisansüstü Araştırmalar Sempozyumu ve Tanıtım Günleri” GTÜ Mimarlık Fakültesi etkinlik alanında 14 Mayıs pazartesi başladı. 14-15 Mayıs tarihleri arasında yapılan etkinlikte GTÜ’nün lisansüstü programlarının tanıtılması, lisansüstü öğrencilerinin tez konuları kapsamındaki proje fikirlerini veya yaptığı çalışmaları paylaşarak farkındalık oluşturması ve sektör temsilcileri ile işbirliğinin sağlaması hedeflendi…
BÖLGESEL VE MİLLİ KALKINMA ÖNCELİĞİMİZ
Saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan Lisansüstü Araştırmalar Sempozyumu ve Tanıtım Günleri açılış programında selamlama konuşmasını GTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Arif Çağdaş Aydınoğlu gerçekleştirdi. Aydınoğlu konuşmasında her yıl bahar döneminin sonunda öğrencilerin tez konularını ve proje fikirlerini sunmaları için ortam oluşturduklarını, etkinlikler boyunca sanayi temsilcileri ile öğrencilerin bir araya gelmelerini böylelikle işbirliği ortamı kurduklarını söyledi. Aydınoğlu konuşmasında teknoloji üretmenin, disiplinler arası işbirliğinin sağlanmasının bilincinde ve yeni gelişin ihtiyaç duyulan alanlara yönelik etkinlikler kazanmak gerekliliğinde, bu ihtiyaçları karşılayacak nitelikte insan potansiyelini sağlamanın farkındalığında olduklarını belirtti. Üniversite olarak girişimci gençleri teşvik ederek daha çok inovasyon yapmayı hedeflediklerini ifade etti. Üniversite sanayi işbirliğinde somut adımlarla ilerlemek hedefinde yapılan tüm çalışmaların bölgesel ve milli kalkınmaya katkı sağlayacak şekilde olmasının öncelikleri arasında olduğunu söyleyen Aydınoğlu lisansüstü programlar hakkında şunları söyledi;
SEKTÖREL İHTİYAÇLARI KARŞILAMAKTAYIZ
“GTÜ, Araştırma Üniversitesi misyonu ile 4 enstitü bünyesinde lisansüstü faaliyetlerini yürütmekte olup, üniversite öğrencilerinin yarısı lisansüstü öğrencisinden oluşmaktadır. 14 Mayıs itibari ile lisansüstü başvuruları başlamıştır. Yetkin öğretim üyesi kadrosu ve altyapısı ile tezli yüksek lisans ve doktora programları kapsamında; İşletme, İktisat, Strateji, Bilgisayar Müh., Çevre Müh., Deprem ve Yapı Müh., Elektronik Müh., Fizik, Jeodezi ve Coğrafya Bilgi Teknolojileri, Kimya Müh., Kimya, Makine, Malzeme Bilimi ve Müh., Matematik, Mimarlık alanlarında, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Şehir Bölge Planlama alanlarında tezli yüksek lisans programına devam etmektedir. İki yıl önce Şişecam’ın desteği ile kurulmuş olan Cam Bilimi ve Teknolojisi, Metroloji, Siber Güvenlik yüksek lisans programları sektörlerin ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde bu sene itibari ile mezunlarını vermek üzeredir. Bilişim sistemleri tezsiz yüksek lisans, Mimarlık tezsiz lisans programı sektörlerin yetkin personel ihtiyacını karşılamak adına kurulmuş programlar arasındadır. Bu senede İnşaat Müh. II. Öğretim tezsiz yüksek lisans programı yerel yönetim ve çeşitli iştiraklerden gelen talepleri karşılamak adına eğitimde rol almıştır. 2017-2018 güz döneminde Biyoinformatik ve Sistem Biyolojisi doktora programı açılmıştır. Türkiye ve üniversitemiz için benzersiz bir program olan; Kimyasal, Biyolojik Radyolojik, Nükleer (KBRN) Savunma programın öğrenci almaya başlamıştır.” dedi.
SEMPOZYUMDA ÜNİVERSİTE-SANAYİ BİRARADA
Aydınoğlu konuşmasında sempozyuma talebin her geçen sene arttığını belirtti. Yoğun başvuru alanları, ulusal düzeyde öncelikli alanlarla eşleştirilerek ve Bilim Kurulu tarafından değerlendirilerek sözlü oturum konuları ve muhtemel konuşmacıların belirlendiğini söyledi. Bu yılki sempozyuma 132 başvuru oldu, bunlardan 30 sözlü ve 88 poster sunum sunulmak üzere kabul edildi. Böylelikle bugüne kadar 3 yıl içinde 310 araştırma sunulmuş ve sektör temsilcileri ile paylaşıldı.
Aydınoğlu konuşmasında, sanayi temsilcilerinin katılımıyla örnek işbirliği ortamının sağlandığını belirtti. Sempozyum boyunca davetli konuşmacı ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik, “Üniversite-Sanayi İşbirliği ve Aselsan Akademi” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Sözlü oturumlarda ise oturum başkanı olarak sanayi temsilcileri Doç. Dr. Ahmet Fazıl Yağlı (ASELSAN Araştırma Merkezi Direktörü), Doç. Dr. Seda Artış (ONKO KOÇSEL Medikal Departman Müd.), Dr. Cüneyt Tüzün (Deprem İzolasyon Derneği Başkanı), A. Erhan Atalan (Pürplast Kimya San. AR-GE Sorumlusu) Tolga Bildirici (GOSB Teknopark TTO Direktörü), Murat Tunç (GEPOSB Çevre Sorumlusu) ve Kürşat İnce (Havelsan AR-GE Sorumlusu) konuşmalarını yaptı.
Sempozyum web sitesi, özet kitabı ve görsellere erişmek için tıklayınız.
#GTÜlisansüstü Sempozyumu FBE Müdürü @arifcagdas Aydınoğlu ve GTÜ Rektör Yrd. Prof.Dr. Babür Özçelik'in açılış konuşmalarının ardından Mimarlık Fakültesi etkinlik alanında başladı. pic.twitter.com/cV3m4uYAz0
— Gebze Teknik Üni. (@GtuEduTr) May 14, 2018
#GTUlisansustu sempozyumu Rektörümüz @gtu_hasanaslan ın teşrifleriyle başarıyla tamamlıyoruz. @arifcagdas @GtuEduTr pic.twitter.com/FcUiZdC6h3
— GTÜ Fen Bilimleri (@GtuFbe) May 15, 2018