Tasarım
ADYS veritabanı tasarımı kapsamında, veri standardı gereksinim analizi ve mevcut coğrafi veri analizi sonuçları, alan Çalışması sonucu üretilen Kullanıcı gereksinim analizi ile bütünleştirilmektedir. TUCBS Kavramsal Model Bileşenlerinde tanımlanan kurallar ve prensipler temel alınarak, ISO19109 Uygulama Şeması Kuralları ve ISO19110 Detay Kataloglama standartlarına göre ADYS coğrafi veri gruplarına ait tanımlayıcı dökümanlar ve Detay Katalogları üretilmektedir. ISO19103 Bütünleşik Modelleme Dili standardı temel alınarak da UML Uygulama Şemaları üretilmektedir. ADYS detay katalogunda; detay tipi, kodu, geometrisi, alt detay tipi, öznitelik, öznitelik ve topolojik ilişki, detay sınıfının işlevler ve muhtemel uygulamaları tanımlanmaktadır.
ADYS, ana coğrafi veritabanı modeli olarak kabul edilen TUCBS’nin sektör modeli olarak geliştirilecektir. ADYS, temel veri olarak kullanılacak detay sınıfları dışında, sadece afet ve acil durum hizmetlerine yönelik detay sınıfları içermektedir. Şekilde görüldüğü gibi ADYS, mevcut ve dinamik veri içermektedir. Olay, YaralıOluSayısı, AcilDurumAlanı ve RiskAalanı’nı gösteren detay sınıfları acil durum anında sürekli değişen dinamik detay sınıflarıdır. Bu detay sınıfları, bağımsız olabileceği gibi UVDM veritabanı modeliyle ilişkili detay sınıfları olabilir. Örneğin; ADYS’deki kaza yerini gösteren OLAY detay sınıfı UVDM Adres (AD) veri grubundaki Numarataj (NUMA) detay sınıfından türemiştir. Benzeri anlamda ADYS coğrafi veritabanı modelindeki AcilDurumYapı detay sınıfı UVDM Mülkiyet/Bina (MB) vei grubundaki Yapı (YAPI) detay sınıfından türemiştir.
Model bazlı yaklaşımla, UML sınıf diyagramları kullanılarak geliştirilen ADYS coğrafi veri modeli tasarımı, web ortamında XML tabanlı açık coğrafi veri değişimini olanaklı hale getiren ADYS.GML formatına dönüşebilir nitelikte modellenmektedir.
ADYS’nin teknik altyapı tasarımı kısmında; literatür çalışmasındaki teknik altyapı analizi öngörüleri temel kabul edilecektir. Alan Çalışması ile belirlenen afet ve acil durum sektöründeki aktörlerin coğrafi veri yönetiminde mevcut durum değerlendirme sonuçları kullanılacaktır.
ADYS teknik altyapı tasarımında, açık servis mimarisi öngören ORCHESTRA standartları kullanılacaktır. İl için geliştirilen yaklaşımın Türkiye’de tüm iller için de model olacağı düşünülmektedir.