Faydası
Özgün Değer
Afet/Acil Durum Yönetim Sistemi (ADYS), Sektör-Aktör-Aktivite-İş ve ihtiyaç duyulan coğrafi verilerin tanımlanması, aralarındaki ilişkilerin belirlenmesi, ulusal ve uluslar arası düzeydeki acil duruma yönelik geliştirilecek araştırmalarda örnek yaklaşım olarak kabul edilebilir..
ADYS coğrafi veritabanı modeli nesneye yönelik-ilişkisel veritabanı modelidir. Veri yönetiminde sağladığı kavramsal model bileşenleri ve içerdiği standart bileşenleriyle coğrafi veri yönetiminde yeni yaklaşım olarak kabul edilir. Türkiye’de konumsal/coğrafi veri yönetiminde kabul görmüş örnek yaklaşım olarak kabul edilebilir.
ISO/TC211 Coğrafi Bilgi Komitesi standartları, Açık Coğrafi Bilgi konsorsiyumu (OGC) standartları, Afet Yönetiminde Açık Mimari Yaklaşımı (ORCHESTRA) standartları ve Avrupa coğrafi veri altyapısı kurulması girişimi olan INSPIRE uygulama kuralları temel alınmaktadır. Bu yaklaşımla, Türkiye’de acil durum hizmetlerine yönelik örnek çalışmayla uluslar arası standartların kullanılabilirliği ve veriye açık erişim olanaklarının irdelenmesi hakkında literatüre önemli katkılar sağlanabilir.
Acil durum hizmet gruplarına yönelik Servis-yönelimli Mimari (SyM) ile geliştirilecek web tabanlı örnek uygulama, ulusal/uluslar arası düzeydeki benzeri uygulamalar ve çalışmalar için bir örnek/pilot çalışma olarak kabul edilebilir. Bulut bilişim ve Bulut CBS sunucu altyapısı üzerinde coğrafi veriye erişim ve işlemede performans değerlendirmesi yapılarak, coğrafi veriyi kullanmada yaşanan hız ve kapasite sorunlarını ortadan kaldırmada yeni bir yaklaşım sağlanacaktır.
Yaygın Etki
Acil Durum Yönetim Sistemi (ADYS) veritabanı modeli ve teknik altyapısına yönelik tasarım ve uygulama çalışmaları ile verinin farklı kurumlar tarafından tekrarlı üretilmesi engellenebilecek, verinin belirli bir standartta ve kalitede kullanımı sağlanacak, zaman ve emek kaybı önlenecektir.
İl düzeyinde kurulması öngörülen Afet ve Acil Durum İl Müdürlükleri ve hizmet gruplarının yapılanmasında önemli katkılar sağlaması beklenmektedir. Geliştirilen ADYS, afet ve acil durumlarda müdahalenin 24 saat koordine edileceği merkezlerin iş yönetimini destekleyecektir.
Afet ve acil durumun istenmeyen sonuçları, toplumda giderilemeyecek sosyal kayıplara, önemli derecede can ve mal kaybına neden olmaktadır. Geliştirilecek ADYS’nin uygulanabilirliği söz konusu olduğunda, afetlerin neden olduğu zararın azaltılması, muhtemel risklere yönelik hazırlıkların yapılması, en etkin müdahalenin yapılması ve buna uygun iyileştirmelerde önemli katkılar sağlayacaktır. Can ve mal kaybında neden olan risklerin azaltılması da paralelinde toplumsal güven ve huzuru sağlayacaktır.