Analiz
ADYS Tasarım metodolojisine göre; afet tiplerine yönelik ADYS veri modeli ve teknik modelin geliştirilmesinde Kullanıcı Gereksinim Analizi, Detay Sınıfı Gereksinimleri, Mevcut Veri Analizi, Veri İhtiyaç Analizi, Veri Standartlarının Geliştirilmesi, Uygulama ve Test/Geçerlilik Analizi yapılmaktadır.
Kullanıcı Gereksinim Analizinde; projenin Veri Gereksinim Analizi ve Mevzuat Analizi çalışmaları kapsamında üretilen ürünler temel alınmaktadır. Veri Gereksinim Analizi ile öncelikli olarak belirlenen 1. grup afet tipleri olan Deprem, Sel, Yangın, Orman Yangını, Heyelan, Ulaşım Kazası, Salgın hastalık, Çığ ve Fırtına için üretilen; Aktivite listesi, Aktivite-İş Akışı Veri Gereksinim Analizleri ve Aktivite/Veri Matrisi özet tabloları irdelenmiştir.
Mevzuat çalışmaları kapsamında afet ve acil durum tipleri ile ilgili mevzuatlarda belirlenen; 140 adet kanun, 19 adet kanun hükmünde kararname, 133 adet tüzük ve 360 adet yönetmelik ihtiyaçlar doğrultusunda irdelenmiş ve afet türlerine ilişkin aktivite, iş adımı, aktör, coğrafi veri ve öznitelik belirleme işleri yapılmıştır.
Mevcut Veri Analizi aşamasında; Türkiye’deki mevcut detay katalogları ve afet yönetimine yönelik mevcut projeler ve standartları belirlenmiştir.
Veri İhtiyaç Analizi aşamasında; Mevcut Veri Analizi aşamasında belirlenen mevcut detay sınıfları ve özellikleri, Kullanıcı Gereksinimleri aşamasında belirlenen ihtiyaçlara göre geliştirilmiştir.
Detay Sınıfı Gereksinimleri aşamasında, Aktivite/Veri matrisindeki gereksinimlerine göre öncelikle ihtiyaç duyulan coğrafi veri grupları belirlenmiştir.
ADYS Veri Standartlarının Geliştirilmesi aşamasında; Veri İhtiyacı Analizi ve Detay Sınıfı Gereksinimleri aşamasındaki çalışma sonuçları temel alınmaktadır