Orman Yangını
Orman Yangını Zarar Azaltma Aktiviteleri (OYA.Z)
Örnek yangın olayında zarar azaltma aşamasının gösterimi OYA.Z şeklinde yapılmaktadır, buradaki Z afet ve acil durum yönetiminde ki ilk aşama olan zarar azaltmanın gösterimidir. Risk belirleme, risk azaltma ve planlarda değişiklik yapılması gibi bir çok farklı aktörün görev alanına giren aktivitelerden oluşur.
Orman yangını olayının zarar azaltma evresinde ki ilk aktivite OYA.Z.01 koduyla gösterilmiştir. Burada en sonda bulunan 01 ilk aktivite olduğunu belirtmektedir. OYA.Z.01 kodlu aktivite risk belirlemedir ve tehlike haritası üretimi, zarar görebilirlik analizi ve risk haritası üretimi aktivitelerini kapsar.
Orman yangını olayının zarar azaltma evresinde ki ikince aktivite grubu olan risk azaltma OYA.Z.02 koduyla gösterilmiştir. Risk azaltma; koruma ve kullanma bölgelerinin belirlenmesi, orman bölgesindeki enerji nakil hatlarının planlanması, orman bölgelerindeki yapıların planlanması, orman bölgelerindeki yolların planlanması, orman eko sistemine bağlı yerleşim yerlerinin planlanması, tampon bölgelerin oluşturulması, yangın emniyet yollarının yapılması, yangın emniyet şeritlerinin yapılması, orman bitki örtüsünün planlanması, paratoner koyulacak yerlerin belirlenmesi aktivitelerinden oluşmaktadır.
Orman yangın olayının zarar azaltma evresinde ki son aktivite grubu olan planlarda değişiklik yapılması OYA.Z.03 koduyla gösterilmiştir. Planlarda değişiklik yapılması; bölge planlarının değiştirilmesi ve çevre planlarının değiştirilmesi aktivitelerinden oluşmaktadır.
Orman Yangını Hazırlık Aktiviteleri (OYA.H)
Örnek orman yangını olayında hazırlık aşamasının gösterimi OYA.H şeklinde yapılmaktadır. Müdahale ekiplerinin belirlenmesi, müdahale kaynaklarının belirlenmesi, yardım kaynakları planlama, tahliye planlama, tahmin ve erken uyarı sistemi ve özel önlemler alınması gibi bir çok farklı aktörün görev alanına giren aktivitelerden oluşur.
Yangın olayının hazırlık eversinde ki ilk aktivite grubu olan müdahale ekiplerinin belirlenmesi OYA.H.01 koduyla gösterilmiştir. Müdahale ekiplerinin belirlenmesi; ilk müdehale ekiplerinin belirlenmesi, müdehale kaynaklarının belirlenmesi, yardım kaynakları planlama, tahliye planlama, tahmin ve erken uyarı sisteminin kurulması ve özel önlemler alınması aktivitelerinden oluşmaktadır.
Orman yangını olayının hazırlık eversinde ki ikinci aktivite grubu olan müdahale kaynaklarının belirlenmesi OYA.H.02 koduyla gösterilmiştir. Müdahale kaynaklarının belirlenmesi; su havuzlarının konumlarının belirlenmesi, ilk müdehale ekip binalarının konumlarının belirlenmesi, müdehale araçlarının konumlarının belirlenmesi ve müdehale alet depolarının konumlarının belirlenmesi aktivitelerinden oluşmaktadır.
Orman yangını olayının hazırlık eversinde ki üçüncü aktivite grubu olan yardım kaynaklarının belirlenmesi OYA.H.03 koduyla gösterilmiştir. Yardım kaynakları planlama; yardım malzeme depolarının konumlarının belirlenmesi aktivitesinden oluşmaktadır.
Orman yangını olayının hazırlık eversinde ki dördüncü aktivite grubu olan tahliye planlama OAYN.H.04 koduyla gösterilmiştir. Tahliye planlama; kabul bölgelerinin belirlenmesi, kabul bölgelerinin kapasite ve üst yapı ihtiyaçlarının belirlenmesi ve tahliye güzergahlarının belirlenmesi aktivitelerinden oluşmaktadır.
Orman yangını olayının hazırlık eversinde ki beşinci aktivite grubu olan tahmin ve erken uyarı sistemi kurulması OYA.H.05 koduyla gösterilmiştir. Tahmin ve erken uyarı sistemi;tahmin ve erken uyarı sisteminin kurulması aktivitesinden oluşmaktadır.
Orman yangını olayının hazırlık eversinde ki son aktivite grubu olan özel önlemler alınması OYA.H.06 koduyla gösterilmiştir. Gezici ekiplerin yönlendirilmesi ve giriş yasağı koyulacak bölgenin belirlenmesi aktiviteleri özel önlemler alınması kapsamında değerlendirilir.
Orman Yangını Müdahale Aktiviteleri (OYA.M)
Örnek orman yangını olayında müdahale aşamasının gösterimi OYA.M şeklinde yapılmaktadır. Doğrudan insan hayatına müdahale etmesi nedeniyle sistemin en etkin kullanılması gereken aşaması olan müdahale aşaması; etki alanı belirleme, etki analizi, müdahale planlama, müdahale ekipleri seçimi, müdahale ekiplerini yönledirme, tahliye planlama, ve yardım planlama gibi bir çok farklı aktörün görev alanına giren aktivitelerden oluşur. Afet yönetiminin müdahale aşamasında aktivitelerin etkin bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için aynı zaman da aktörde olan kurumların koordineli çalışması büyük önem taşımaktadır.
Orman yangını olayının müdahale eversinde ki ilk aktivite grubu olan etki alanı belirleme OYA.M.01 koduyla gösterilmiştir. Etki alanı belirleme; yangın konumunun belirlenmesi, yangının modellenmesi ve yangın etki alanının belirlenmesi aktivitelerinden oluşur.
Orman yangını olayının müdahale eversinde ki ikinci aktivite grubu olan etki analizi OYA.M.02 koduyla gösterilmiştir. Etki analiziyangın etki alanında bulunan canlıların belirlenmesi, yangın etki alanında bulunan yapıların belirlenmesi, yangın etki alanında bulunan yerleşim yerlerinin belirlenmesi ve yangın etki alanında bulunan ulaşım yollarının belirlenmesi aktivitelerinden oluşmaktadır.
Orman yangın olayının müdahale eversinde ki üçüncü aktivite grubu olan müdahale planlama OYA.M.03 koduyla gösterilmiştir. Müdahale planlama; yangın söndürme müdahale planı, canlılara yapılacak müdehalenin planlanması, yapılara yapılacak müdehalenin planlanması, yerleşim yerlerine yapılacak müdehalenin planlanması, ulaşım yollarına yapılacak müdehalenin planlanması ve güvenlik planlaması aktivitelerinden oluşmaktadır.
Orman yangını olayının müdahale eversinde ki dördüncü aktivite grubu olan müdahale ekipleri seçimi OYA.M.04 koduyla gösterilmiştir. Müdahale ekipleri seçimi; ilk müdehale ekiplerinin seçimi, arasöz ekiplerinin seçimi, helikopter ekiplerinin seçimi, hazır kuvvet ekiplerinin seçimi, itfaiye biriminin belirlenmesi ve yangın söndürme teknelerinin belirlenmesi aktivitelerinden oluşmaktadır.
Orman yangın olayının müdahale evresinde ki beşinci aktivite grubu olan müdahale ekipleri yönlendirme OYA.M.05 koduyla gösterilmiştir. Müdahale ekipleri yönlendirme; ilk müdehale ekiplerinin yönlendirilmesi, arasöz ekiplerinin yönlendirilmesi, helikopter ekiplerinin yönlendirilmesi, hazır kuvvet ekiplerinin yönlendirilmesi, itfaiye birimlerinin yönlendirilmesi, jandarmanın yönlendirilmesi ve ambulansın yönlendirilmesi aktivitelerinden oluşmaktadır.
Orman yangını olayının müdahale evresinde ki altıncı aktivite grubu olan tahliye planlama OYA.M.06 koduyla gösterilmiştir. Tahliye planlama; tahliyesi yapılacak yerleşim yerlerinin belirlenmesi, tahliyesi yapılacak hayvanların toplama bölgesinin belirlenmesi, kabul bölgelerinin belirlenmesi, ekiplerin tahliye bölgelerine yönlendirilmesi ve tahliye güzergahının belirlenmesi aktivitelerinden oluşmaktadır.
Orman yangını olayının müdahale evresinde ki son aktivite grubu olan yardım planlama OYA.M.07 koduyla gösterilmiştir. Yardım planlama; ekiplerin yardım depolarına yönlendirilmesi, yardım ekiplerinin afet bölgesine yönlendirilmesi ve yardım ekiplerinin kabul bölgesine yönlendirilmesi aktivitelerinden oluşmaktadır.
Orman Yangını İyileştirme Aktiviteleri (OYA.I)
Örnek orman yangını olayında iyileştirme aşamasının gösterimi OYA.İ şeklinde yapılmaktadır. İyileştirme aşaması; iyileştirme ve yeniden yapılanma aktivite gruplarından oluşmaktadır.
Orman yangını olayının iyileştirme evresinde ki ilk aktivite grubu olan iyileştirme OYA.İ.01 koduyla gösterilmiştir. İyileştirme; soğutma bölgelerinin belirlenmesi ve ormanın korumaya alınması aktivitelerinden oluşmaktadır.
Orman yangını olayının iyileştirme evresinde ki ikinci aktivite grubu olan yeniden yapılanma OYA.İ.02 koduyla gösterilmiştir. Yeniden yapılanma; rehabilitasyon ve orman oluşturma aktivitelerinden oluşmaktadır.