Aktiviteler
Afet-Acil durum Yönetim Sistemi (ADYS) Aşamaları; planlama, risk değerlendirme ve yeniden inşa gibi birçok aktiviteyi içeren dört aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar afet öncesi için zarar azaltma ve hazırlık, afet sonrası için müdahale ve iyileştirme olarak birbiriyle etkileşim halindedir ve döngünün bir parçasında ki aksaklık tüm sistemin başarısızlığına sebep olmaktadır. Farklı kaynaklardan erişilen bilgilerin doğruluğu ve farklı idari düzeydeki karar sağlayıcıların etkileşimli çalışabilmesi afet döngüsü içinde ki aktivitelerin etkili ve başarılı sonuç vermesini sağlayacaktır. Bu kapsamda projedeki her bir afetin yönetimine yönelik aktiviteler dört ayrı kategoride ele alınacaktır (Orchestra,2008).
Z. Zarar Azaltma: Afet tehlikesi ve riskinin belirlenmesiyle bunlardan kaçınılması, etkilerinin önlenmesi veya en aza indirilmesi, kaçınılmaz kayıpların tazmini için tedbir alınması faaliyetini ifade eder. Toplumun afet tehlikesi ve riski konusunda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve baş edebilme kapasitesinin geliştirilmesi, afet öncesi ve sonrasında uygulanan mevzuat ve yerel ve merkezi düzeylerdeki kurumsal yapılanmaların geliştirilmesi, araştırma-geliştirme politika ve stratejilerinin, ihtiyaç ve öncelikler doğrultusunda, belirlenmesi ve uygulanması gibi çalışmaları kapsamaktadır. Bunlar, birçok kurum, kuruluş ve meslek guruplarınca belirlenen stratejik amaç ve hedefler doğrultusunda, etkin bir işbirliği içerisinde yürütülecek uzun vadeli ve sürekli çalışmalardır. Başta sivil toplum olmak üzere, tüm kesimlerin ilgi, destek ve katkısıyla olumlu sonuçlar alınabilir. Afet ve acil durum bölgelerini tespit etmek ve önleyici tedbirleri ilan etmek, zarara uğraması muhtemel yerlerin plan, proje ve imar esaslarını belirlemek vb. aktiviteler bu aşamada yapılması gerekenler arasındadır.
H. Hazırlık: Afetlere zamanında, hızlı ve etkili olarak müdahale edebilmek için afet öncesinde yapılması gereken planlama, eğitim, tatbikat, erken uyarı sistemlerinin kurulması, acil yardım malzeme stokları, halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gibi faaliyetlerin sürekli ve sürdürülebilir olarak yürütüldüğü süreci ifade eder.
M. Müdahale: Afetin oluşundan hemen sonra başlayıp, afetin yol açtığı kayıp ve zararların büyüklüğüne bağlı olarak, 1-2 aylık süre içerisinde gerçekleştirilen tüm faaliyetlere verilen genel addır. Afet yönetimi döngüsündeki ilk aşamadır. Arama kurtarma, itfaiye, güvenlik, sağlık, mal ve çevre koruma vb. faaliyetlerin ilgili aktörlerle birlikte yürütülmesi aktivitelerini içermektedir. Bu safhada yapılan faaliyetlerin ana hedefi; mümkün olan en kısa süre içersinde çok sayıda insanın hayatını kurtarmak, yaralıların tedavilerini sağlamak, açıkta kalanların barınma, beslenme, korunma, ısınma, haberleşme, ulaşım, tahliye, güvenlik, psikolojik ve sosyal destek, gibi hayati gereksinimlerini en kısa süre içersinde ve en uygun yöntemlerle karşılamaktır.
I. İyileştirme: Afetlerden etkilenmiş olan toplulukların ihtiyaçlarının en akılcı yol ve yöntemlerle karşılanması, hayatın bir an önce normale döndürülmesi, muhtemel afetlerle baş edebilme imkanlarının geliştirilmesi ve en az zarar görmelerini sağlayacak daha güvenli bir yaşam çevresi oluşturulması için yapılması gereken yasal, kurumsal, fiziksel, sosyal ve ekonomik faaliyetlerin tümüdür. Afet yönetiminde, afete müdahaleden sonra gelen dönemi ifade eder. Etkilenen yerlerde diğer kamu kurumları ile birlikte yeniden yapılanma ve iyileştirme planlarını hazırlar ve uygulamaya konulması sürecini koordine eder.