Akıllı Emlak mobil uygulaması ile farklı kaynaklardan gelen veri setlerinin CBS bulut ortamında dönüştürülmesi ve analizi sonucu üretilen taşınmaz değer ve ilişkili emlak verisine erişilebilir. Herhangi bir yeri temsil eden veri setlerinin üretilen analiz araçları değerlendirmesi mobil ortamda erişilebilir hale getirilebilir.

Taşınmaz Değerleme mobil uygulaması olarak “Akıllı Emlak”, farklı kaynaklardan gelen heterojen yapılı coğrafi verilerin uygulamalarda birlikte çalışabilirliğine yönelik çalışma olarak Pendik için geliştirilmiştir. Akıllı Emlak uygulaması, açık kaynak kodlu veritabanlarında (PostgreSQL) yer alan coğrafi veri setleri ve servislerinin, web servis ile servis edilmesi ve analiz sonuçlarının Android ortamında mobil kullanıcıya sunulması işlemlerini gerçekleştirir. Akıllı Emlak uygulaması, şekildeki mimaride PostreSQL+GIS veritabanında servis edilen veya analiz işlem araçları ile üretilen veri setlerini, GeoServer ile paylaşılan servislerin yanısıra bu uygulama için geliştirilen REST servislerle uygulamaya ulaştırır. Geliştirilen uygulamada, projede kullanılan coğrafi veri setleri dışında, GoogleMaps ve OpenStreetMap gibi temel harita servisleri de uygulamada kullanılır. Bu mobil uygulama örneğinde, çeşitli makine öğrenmesi ve analiz araçları ile proje kapsamında üretilen/ kullanılan coğrafi veri setlerinin işlenerek mobil kullanıcıya ve vatandaşa paylaşımında şablon niteliğinde ücretsiz/açık ürün geliştirilmiştir.

Haritanın sağ alt kesiminde yer alan yenileme fonksiyonu seçeneği (beyaz daire şeklinde) kullanıcının ilanları yeniden yüklemesini sağlamaktadır. İlan verileri proje kapsamında geliştirilen REST servis üzerinden sunulmaktadır. İlanlara ait konumlar X,Y şeklinde metin tabanlı değil, doğrudan Postgis eklentisinin sağladığı konumsal veri saklayabilen geometri sütununa sahip tabloda depolanmıştır. Bu yaklaşımla, mobil uygulamada konumsal analizler yapmaya imkan sağlayacak yapıdadır.

Akıllı Emlak mobil uygulaması karşılama ekranı (sol) ve harita ekranı (sağ)

Yenileme seçeneğinin altında kullanıcının kendi konumunu harita üzerinde görmesini sağlayacak düğme yer almaktadır. Bu sayede ilanlar arasında seçim yapabilirken, konumuna göre kendi çevresinde yer alan ilanlar diğerlerinden ayrılabilecektir. İlanlar REST servis üzerindeki adList Endpoint üzerinden alınmaktadır.

Ana ekranın altında yer alan fonksiyon barı üzerinde bulunan beş adet buton, uygulamanın farklı ekranları arasında geçiş yapılmasını sağlar. Aktif olan ekrana göre düğmeye ait ikon yeşil renkle diğerlerlerinde ayrılarak o an kullanıcıya hangi ekranda olduğunu bildirir.

Harita üzerinde bulunan herhangi bir ilanın detay bilgilerini getirmek için ilana ait ikona tıklamak yeterli olacaktır. Bu aşamada ilanın kimliğini temsil eden ID bilgisi REST servis üzerindeki adDetail Endpoint‘ine gönderilerek JSON formatında ilan bilgileri alınır.

İlana ait JSON formatındaki detay bilgiler alınmasının ardından detay ekranına geçilerek kullanıcıya arayüz üzerinde sunulur. İlan başlığı, fiyat ve konum bilgisi ilan görselinin hemen altında kullanıcıya sunulur. Devamında ise cephe, asansör durumu, ısıtma vs. bilgiler yer almaktadır. Bunların en alt kısımda ise ilan sahibi tarafından girilen serbest metin şeklindeki ilanın özeti bulunmaktadır. Şekildeki-sol görüntüde ilan ekranına ait görsel yer almaktadır. Bu ekrandaki tasarım yaklaşımı mevcut emlak uygulamaları ile paralellik gösterir. Akıllı Emlak uygulamasının diğerlerinden ayrılan en önemli yanı özet kısmın altında yer alan Konumun Değerini Hesapla butonudur. Bu düğmenin sağladığı fonksiyon ile kullanıcı o ilanın konumunu öncesinde yapılan analiz sonuçlarıyla değerlendirip puanlama yapabilmektedir (Şekil-sağ).

Emlak ilan sayfası (sol) ve adValue Endpoint sonuç JSON verisi (sağ)

Alınan JSON sonucu, arayüzün aşağıya doğru açılmasıyla kullanıcıya bar grafikleri ile programlanmış görselde sunulur. Örnek ekran görüntüsü şekilde verilmiştir.

Görüntüde görüldüğü gibi, Eğitim, Yeşil Alan, Dini Tesis, Kamu Tesisi, Kültürel Özellik vb. İlgi Noktaları (POI) temel alınarak üretilen bulanık üyelik katmanlarından veri madenciliği ile alınan bilgiye göre puanlama yapılmaktadır. Bu uygulamanın ikinci aşamasında, ilgili kategorideki puan bilgisi alındıktan sonra en yakın tesise erişebilirlik hesaplanmaktadır. Kullanıcıya ilanı analitik açıdan değerlendirme imkanı sağlaması, muadilleri arasından ayrılarak ön plana çıkmasını sağlamaktadır. Yaklaşık 25 kriterin sunulduğu ekranda ilanı pek çok açıdan değerlendirmek mümkündür. İlan detayı ekranında bulanan bir diğer özellik ise kullanıcının değerlendirdiği ilanı beğenmesi halinde favorilere ekleyebilmesidir.

İlgi noktası kategorileri puanı (sol) ve favori seçimi (sağ)

Uygulamanın ana ekranında bulunan favoriler butonu ile kullanıcı daha önceden eklediği favori ilanları listeleyebilir ve detayına görebilir. Bu fonksiyon, mobil alışveriş uygulamalarında genel kabul görmüş bir özelliktir. Uygulamada kullanıcının belirlediği kriterlere göre arama yapabilmesini sağlayan filtre ekranı bulunmaktadır. İlanların detay bilgilerine göre arama yapmasını sağlayarak kullanıcının daha hızlı bir şekilde sonuca ulaşması hedeflenmiştir. Filtre ekranına uygulama barı üzerinden erişilmektedir. Şekilde görüldüğü gibi toplamda 12 kriter üzerinden arama yapılmaktadır.

Akıllı Emlak Favoriler seçeneği (sol) ve Akıllı Emlak Arama seçeneği (sağ)

Uygulamanın sunduğu diğer bir özellik ise ilanların haricinde harita üzerinde herhangi bir noktanın taşınmaz değeri otomatik olarak elde edilebilir. Bu mobil uygulamada, proje kapsamında çeşitli makine öğrenmesi yöntemlerinin incelenmesi sonucu belirlenen Rasgele Orman Algoritması kullanılarak her bir noktada taşınmaz değer önerisi alınabilmektedir. Bu bakımdan uygulama daha geniş bir kullanım kitlesine hitap etmektedir. Bu özelliği kullanabilmek için uygulama barı üzeinde bulunan buton kullanılırarak etkinleştirme yapılır. Arından harita üzerinde bir nokta seçilir. Seçimin ardından harita üzerine ikon eklenmiş olur. Aşağıda örnek bir noktanın değerlerini gösteren ekran verilmiştir. Ekranın üstünde seçilen noktanın açık adresi verilmiştir. Bu adres, Google’ın sunduğu tersine geocoding servisi üzerinden elde edilmektedir.

searchByDetail Endpoint sonuç JSOn verisi (sol) ve Makine öğrenmesi taşınmaz değer hesabı (sağ)