CBS ortamında açık veri yönetimi ve birlikte çalışabilirliğe yönelik, ISO/TC211 ve OGC standartları temel alınan, Avrupa düzeyinde INSPIRE ve Türkiye`deki TUCBS projesi gibi birçok proje ve araştırma mevcuttur. Ancak yereldeki uygulama alanları için açık veri değişimine yönelik geliştirilen coğrafi veri modellerinin, herhangi bir CBS yazılımı ortamında kullanımı, web ortamında servis edilmesi ve değişimi pratik ve uygulanabilir değildir. Böylelikle projenin hedefleri itibariyle sağlayacağı özgün nitelikler;

  • Birbirinden bağımsız harita altlıklarında, birçok web ve mobil haritacılık uygulamasındaki coğrafi verilerin, bütünleştirilmesi ve akıllı kent yönetimine fayda sağlayacak şekilde kullanılabilirliği için metodoloji sağlayacaktır.
  • Kamu kurumu kullanıcıları ve ilgili sektör çalışanları için gelişen açık / büyük / bağlı veri ile ilgili yeni teknolojiler irdelenerek, uygulamalarda kullanabilecek pratik yaklaşımlar belirlenecektir.
  • Kamu yatırımıyla gerçekleştirilen TUCBS, KBS, vb. birçok projenin uygulanabilirliği konusunda belirlediği yol haritası, benzer birçok uygulama projesi için örnek model ve platform niteliğindedir.
  • Akıllı kentlerde “Taşınmaz Değerlemesi” ve “Sürdürülebilir Ulaşım Planlama” uygulamaları için geliştirilen analiz aracı ile standartlaştırılmış verinin gerçek zamanlı kullanılması ve hızlı karar destek sağlamasına yönelik örnek yazılım araçları geliştirilecektir.
  • INSPIRE ve TUCBS’de öngörülen UML/GML veri değişim formatlarının optimum tasarımı ve kullanımının yanı sıra, gelişen teknolojilerin paralelinde hangi coğrafi veri setinin, hangi açık veri kodlama dili ile birlikte çalışabilirliğine yönelik örnek yaklaşımın belirlenmesidir.
  • Geleneksel metotların dışında, büyük hacimdeki ve farklı kaynaklardan gelen büyük coğrafi verinin sorgulanması ve etkin bilgi çıkarımında, destek vektör makineleri ve karar ağaçları algoritmaları gibi ileri konumsal analiz yöntemlerinin kullanılması.
  • Üretilen web coğrafi veri (harita) servislerinin kamu, özel sektör ve halk katılımı sağlanarak kullanımının kolaylaşması, heterojen yapıdaki farklı kaynaklardan gelen kalitatif ve kantitatif verilerin ve açık veri modellerinin uygulanabilirliğinde örnek çalışma olacaktır.
  • Akıllı şehir projelerinde koordinasyon ve üretilen veri setlerinin kullanılabilirliği için örnek bir yaklaşım ve farkındalık sağlamaktır.